
Agenda
Het regeerprogramma van het kabinet-Schoof, de Miljoenennota en de uitkomsten van de Algemene Beschouwingen maken dat er thans een brede behoefte bestaat om tegen de achtergrond van het huidige lerende stelsel nieuw en/of bijgesteld beleid, nieuwe politieke keuzes alsmede nieuwe wettelijke, sociaal-maatschappelijke, juridische en internationale ontwikkelingen met elkaar te delen, te begrijpen en op de mogelijke consequenties te bespreken.
Beleidsontwikkeling ontmoet en interacteert met beleidsuitvoering
Vanuit de invalshoeken “Politiek en beleid”, “Uitvoering” en “Onderzoek en wetenschap” zullen de ambities van het kabinet multidimensionaal op haalbaarheid en houdbaarheid worden vertaald naar de inburgeringsthema's "Juridisch", "De vluchteling", "Onderwijs", "Overheid", "Veiligheid", "Werk", "Welzijn en zorg", "Jeugd en gezin" en "Integratie".

Oproep/uitnodiging
De conferentie biedt alle belanghebbenden de mogelijkheid om onderwerpen, vraagstukken en presentaties van onderzoeksresultaten en best-practices op de agenda van de conferentie te plaatsen
Call for Topics
"Topics" zijn onderwerpen/sessies waarvan de indieners vinden dat ze aandacht verdienen en op de agenda van de conferentie moeten worden geplaatst.
Bestuur en commissie nodigen u uit om één of meer Topics in te zenden. U reserveert daarmee kosteloos tijd, fysieke ruimte en faciliteiten in de agenda en u bepaalt geheel naar eigen inzicht de inhoud en de werkvorm van de sessie. Ook stellen we u als 'Topic indiener' een informatie punt op de Expo foyer ter beschikking. Hier bent u vanuit de conferenceguide makkelijk door de deelnemers terug te vinden. U kunt deze ruimte naar eigen behoefte gebruiken en inrichten.
De deadline voor het inleveren verstrijkt op 22 juni 2025 om 23:59 uur. De inzendingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Direct na ontvangst van uw inzending nemen wij contact met u op voor verdere afstemming.
'Klik hier' voor de uitnodiging en instructie.
'Klik hier' voor het downloaden van het aanmeldingsformulier.
Call for Abstracts
"Abstracts" zijn korte presentaties, in te zenden op alle thema's en waarin onderzoek en praktijkvoorbeelden in een vast format worden gepresenteerd en bediscussieerd.
Bestuur en commissie nodigen u uit om uw studies en/of Best-practices in te dienen. Daarmee stelt u de deelnemers in de gelegenheid kennis te nemen van uw expertise, onderzoeksresultaten, ervaringen en implementaties.
U kunt abstracts indienen aan de hand van 3 hoofdcategoriën; Beleid, Uitvoering of Onderzoek en wetenschap. Binnen elke hoofdcategorie kan er op alle 9 onderwerpen en onderliggende thema’s worden ingezonden.
Uw abstract(s) kunt u uploaden tijdens uw inschrijving voor de conferentie. De best beoordeelde Abstracts worden beloond met een oorkonde en een aanmoedigingsprijs in geld. De deadline voor het inleveren verstrijkt op 22 juni 2025 om 23:59 uur. In de instructie leest u meer over de bevestiging van ontvangst, de reviewprocedure en de definitieve selectie.
'Klik hier' voor de uitnodiging, inclusief instructie en voorwaarden.
Sessies
Overzicht van het programma
Hier vindt u een compleet overzicht van het programma.
U kunt met de filters een selectie maken voor bijvoorbeeld de dag van uw keuze of voor alleen alle keuzesssies. U kunt ook alleen de catering selecteren voor een overzicht van deze mogelijkheden.
U kunt ook via 'Lees meer' door de 'sessies' bladeren.
Opmerking: klik nogmaals uw selectie, om deze selectie ongedaan te maken
Datum
Titel
van - tot
Sessie nr
Omschrijving/ Inhoud
9 september 2025
Welkomstbuffet op Expo foyer en ontvangst deelnemers
van
17:00
tot
18:40
sessienr.
U wordt ontvangen met een buffet met een gevarieerd aanbod met een knipoog naar de Limburgse keuken en bijpassende drankjes. Dit alles in een ontspannen sfeer waarin u elkaar kunt begroeten of kennis met elkaar kunt maken.
9 september 2025
(Keynote sessie) Het internationale perspectief: internationale verdragen, verhoudingen, verantwoordelijkheden en verwachtingen
van
19:20
tot
20:05
sessienr.
4
Panelleden
Uitgenodigd, line-up binnenkort zichtbaar
Inhoud:
Het openingsdebat bespreekt de internationale, juridische kaders en de waarden waarbinnen nieuw Nederlands asiel- en inburgeringsbeleid vormgegeven kan worden. Het debat geeft inzichten in het internationale speelveld waar we op nationaal niveau rekening mee dienen te houden.
9 september 2025
(Keynote sessie) Het nationale perspectief: samenwerking tussen het Rijk, gemeenten en uitvoeringspartners
van
20:40
tot
21:25
sessienr.
5
Panelleden:
Uitgenodigd, line-up binnenkort zichtbaar
Inhoud:
Interactief debat over de interactie tussen beleidsontwikkeling en beleidsuitvoering. Onder andere aan de hand van ingezonden stellingen en vragen van deelnemers worden standpunten, knellende praktijkvoorbeelden en suggesties tot versoepeling besproken.
10 september 2025
Opening door de dagvoorzitter
van
08:30
tot
08:50
sessienr.
7
Spreker:
Anouk Dolmans, Fractievoorzitter GL | Teammanager GO | Voorzitter Maximina
Inhoud:
De dagvoorzitter geeft een re-capp van de openingsceremonie, doorloopt met u de agenda van deze vervolgdag, de huishoudelijke regels en introduceert het politieke openingsdebat.
10 september 2025
(Keynote sessie) Met het oog op vandaag: de politieke staat van het Nederlandse asiel- en inburgeringsstelsel
van
08:50
tot
10:10
sessienr.
8
Panelleden:
Uitgenodigd, line-up binnenkort zichtbaar
Inhoud:
De Tweede Kamer verkiezingen van november 2023 toont aan dat onder een groot deel van de Nederlandse bevolking de instroom van asielzoekers als een nationale crisis wordt ervaren", aldus de minister-president. Dit debat gaat in op ingezonden vragen en stellingen of het huidige asiel- en inburgeringsstelsel en het lerende stelsel aan de rand van een (politiek) faillissement staat en zo ja, wat daarvan de oorzaken zijn en of het roer om moet.
10 september 2025
(Keynote sessie) “Met het oog op morgen: de Spreidingswet; de actualiteit en de verwachtingen"
van
10:50
tot
11:50
sessienr.
9
Panelleden:
Uitgenodigd, line-up binnenkort zichtbaar
Inhoud:
De minister zal in het eerste kwartaal van 2025 het voorgenomen intrekken van de Spreidingswet laten onderzoeken op de mogelijkheden en alternatieven. De panelleden bespreken de consequenties voor het inburgeringsstelsel zoals we dat nu kennen en gaan in op de vooraf ingezonden vragen.
10 september 2025
Hoe organiseer je primair onderwijs aan nieuwkomers in de regio vanuit een bestuursperspectief?
van
10:50
tot
11:50
sessienr.
12
Indiener:
LOWAN
Sprekers:
K. de Jonge, MSc RDO Master - Projectleider en adviseur nieuwkomersonderwijs LOWAN - PO-Raad - Bestuur, leiderschap & onderwijs
L. Verboeket, Landelijk adviseur nieuwkomers
Inhoud:
Tijdens deze lezing staat het bestuurs- en managementvraagstuk omtrent het onderwijs aan nieuwkomers in het Primair Onderwijs centraal. Lieke Verboeket en Karlijn de Jonge (beleidsadviseurs LOWAN-PO) delen informatie over wet- en regelgeving omtrent het onderwijs aan jonge nieuwkomers, wetenschappelijke inzichten over taalverwerving en best practices over het organiseren van onderwijs aan nieuwkomers. Deze lezing is een oproep tot regionale samenwerking en met uitstek geschikt voor beleidsadviseurs en wethouders die onderwijs in hun portefeuille hebben, onderwijsinstanties en overige stakeholders die betrokken zijn bij het onderwijs.
10 september 2025
Jonge vluchtelingleerlingen in het basisonderwijs: psychologisch welbevinden en tweedetaalverwerving
van
10:50
tot
11:50
sessienr.
13
Spreker:
H. Leeuwestein, Medior onderzoeker Rijksuniversiteit Groningen
Inhoud:
Naar aanleiding van een proefschrift, terug te vinden op: https://research.rug.nl/en/publications/young-students-with-a-refugee-background-in-primary-education-psy
10 september 2025
Effectieve doorstroom ISK-MBO; Goede voorbeelden uit de praktijk (Oekraïense studenten/ anderstaligen)
van
10:50
tot
11:50
sessienr.
16
Indiener:
Docenten van MBO-ISK
Sprekers:
P. Klerks, Teammanager Gilde Entree Onderwijs, MijnTussenJaar, Taal- en rekenschool, Taalprojecten
C. Zenhorst, Docent Taaltrajecten Gilde Taal- en Rekenschool | MBO ISK | Onderwijsroute
Inhoud:
In samenwerking met de gemeente Venlo het ISK- onderwijs heeft Gilde Opleidingen (MBO) in maart 2023 de deuren geopend voor NT2-leerlingen van 16 jaar en ouder. De MBO ISK biedt deze leerlingen de kans zich optimaal voor te bereiden op hun volgende stap in het mbo of de arbeidsmarkt. Naast taalvaardigheid staat LOB (loopbaanoriëntatie en -begeleiding) centraal in alle lessen.
In deze workshop word je middels praktijkvoorbeelden geïnformeerd over de opzet, inhoud en doelen van dit onderwijsproject. Ook is er ruimte voor het uitwisselen van kennis en ervaringen.
10 september 2025
Bevorderen van eigen regie en vroege participatie van inburgeraars.
van
10:50
tot
11:50
sessienr.
17
Indiener:
ITTA UvA - Instituut voor Taalonderzoek en Taalonderwijs Amsterdam
Sprekers:
drs. E.H.E.M. Halewijn, Directeur volwasseneneducatie / senior adviseur
B. Schuiling, Zelfstandig consultant & projectleider
Inhoud:
In deze interactieve sessie bespreken we de volgende, veelgehoorde knelpunten: 1. ‘We bieden MAP aan, maar daarvoor moeten de deelnemers eerst een basisniveau Nederlands beheersen. Ondertussen merken we dat ze steeds minder makkelijk te activeren zijn. Hoe kunnen we zo snel mogelijk activeren vanaf de start?’, 2. ‘We hebben lange wachtlijsten voordat er weer een NT2-groep kan starten, wat kunnen we voor heterogene groepen in de tussentijd doen?’, 3. ‘We hebben moeite om de participatieuren van de Z-route te vullen voor mensen die niet meteen aan het werk kunnen’, 4. ‘Mensen zitten lang in de AZC’s. wat kunnen ‘we in de tussentijd bieden?’. In de sessie behandelen we mogelijke oplossingen en voorbeelden uit de praktijk.
10 september 2025
Bouwen aan de Toekomst: Versterken van Leervaardigheden bij Inburgeraars
van
10:50
tot
11:50
sessienr.
18
Indiener:
Leer het leren!
Spreker:
H.P.F.M. Croonen-Hendriks, Eigenaar Leer het leren!
Inhoud:
Veel docenten worstelen met het effectief integreren van leervaardigheden in hun lessen, zeker wanneer het gaat om inburgeraars binnen de Onderwijsroute. Hoe zorg je ervoor dat je álle doelen behaalt die studenten nodig hebben voor hun zelfstandigheid en succes, terwijl je hun specifieke uitdagingen en leerstijlen respecteert?
Tijdens deze sessie maak je kennis met een praktische lesmethode die het geven van onderwijs in leervaardigheden eenvoudig en effectief maakt. Met bijna 100 kant-en-klare lessen krijg je alle tools in handen om studenten te begeleiden bij het ontwikkelen van cruciale vaardigheden zoals zelfstandig leren, samenwerken, communicatie, probleemoplossend vermogen en informatie verwerken. Bovendien sluit de methode naadloos aan op de eindtermen van de Onderwijsroute, zoals beschreven in het ‘Instrument borging eindtermen’.
Ontdek hoe je stap voor stap kunt werken aan de doelen die studenten nodig hebben om succesvol te zijn in het Nederlandse onderwijssysteem én daarbuiten. Laat je inspireren door een aanpak die ondersteunt en studenten verder helpt.
Meld je aan voor deze sessie en ontdek hoe jij het verschil kunt maken!
10 september 2025
Effectief inburgeren: Wat zegt onderzoek over een effectieve lesaanpak in de inburgering?
van
10:50
tot
11:50
sessienr.
19
Indiener:
Vrije Universiteit Brussel / Kennisrotonde NRO
Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO)
Spreker/Begeleider:
Maurice de Greef, Leerstoelhouder UNESCO Leerstoel Volwasseneneducatie / Kennismakelaar
Inhoud:
Op basis van internationale onderzoeken wordt in beeld gebracht wat de meest belangrijke en effectieve uitgangspunten zijn voor lesgeven aan NT2-deelnemers. Iedereen krijgt de tijd om een hele kort actieplan te maken om de eigen les te optimaliseren op basis van deze inzichten vanuit de hele wereld.
10 september 2025
De inburgeraar centraal?
van
12:50
tot
13:20
sessienr.
22
Sprekers/trainers:
Tamer Alalloush, senior adviseur Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen
Inhoud:
In deze plenaire sessie neemt Tamer Alalloush je mee in de inburgering vanuit het perspectief van de inburgeraar zelf. Pijlers van de wet zijn ‘eigen regie’ en ‘maatwerk’. Maar hoe geef je hier als gemeente vorm aan, wat vraagt dit van uitvoerders en het aanbod? Hoe haakt inburgering beleidsmatig aan andere beleidsterreinen, en wat is er nodig voor effectieve begeleiding door de uitvoerende professionals?
Voor nieuwkomers zelf is de inburgering vaak een tijd van veel onzekerheid en stress. Aangezien gezondheid en welzijn een randvoorwaarde is voor een succesvolle inburgering komt vaak de vraag op: wat is hierin als gemeente je rol?
Spreker Tamer Alalloush is senior adviseur bij Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen op het gebied van ervaringsdeskundigheid en de inzet van sleutelpersonen. Hiervoor was hij jaren werkzaam als actieonderzoeker en adviseur op het gebied van inburgering bij Open Embassy.
10 september 2025
Inloopspreekuur LOWAN
van
12:50
tot
13:50
sessienr.
25
Begeleiders:
LOWAN
Inhoud:
Inloopsessies met ervaringsdeskundigen:
Heeft u vragen over de organisatie van het onderwijs aan nieuwkomers in de basisschoolleeftijd, wilt u casuïstiek bespreken over uw regio of sparren over verschillende toekomstperspectieven? Wees welkom tijdens deze inloopsessie waar beleidsadviseurs LOWAN-PO Lieke Verboeket en Karlijn de Jonge graag met u meedenken.
10 september 2025
Het medisch onderzoek in relatie tot het Inburgeringsexamen
van
12:50
tot
14:20
sessienr.
26
Indiener:
Argonaut
Inhoud:
De artsen van Argonaut hebben een wettelijke taak te vervullen. Dit gaat bij verlengingen om een beoordeling of in de eerste tweeënhalf jaar van de inburgeringsperiode een medische grondslag is voor verlenging (onvermogen van tenminste 3 aaneengesloten maanden) en bij ontheffing of iemand als gevolg van een medische aandoening duurzaam buiten staat is het inburgeringsexamen te doen. Deze duurzaamheid ziet toe op een periode van 5 jaar naar de toekomst.
We willen laten zien hoe Argonaut borgt dat de kennis over de opdracht aanwezig is, hoe de artsen de beoordelingen doen, hoe we de communicatie verzorgen naar de opdrachtgevers, wat we kunnen betekenen voor de stakeholders.
10 september 2025
Beleidsontwikkeling: Abstract presentaties
van
12:50
tot
13:30
sessienr.
28
Presenters en titels:
De door de jury geaccepteerde abstracts worden vooraf gepubliceerd op we website en in de Conference Guide die u bij aankomst krijgt uitgereikt. De juryleden blijven anoniem.
Inhoud:
Korte presentaties van onderzoeksresultaten en Best practices. Aansluitend aan iedere presentatie is er ruimte voor vragen en discussie. Abstracts worden ingediend aan de hand van 3 hoofdcategorien; Beleid, Uitvoering of Onderzoek en wetenschap. Binnen elke hoofdcategorie kan er op de onderwerpen "Juridisch", "De vluchteling", "Onderwijs 18+", "Overheid", "Veiligheid", "Werk", "Welzijn en zorg", "Jeugd en gezin" en "Integratie" abstracts worden ingediend.
10 september 2025
De organisatie van de Startklas - als voortraject bij inburgering
van
12:50
tot
14:20
sessienr.
30
Indiener:
ITTA UvA
Gemeente oldenzaal, sociaal domein
Inhoud:
Een grote of kleine gemeente kan ervoor kiezen om bij de inburgering als onderdeel van de brede intake een intensiever voortraject in te zetten. Dit om de leerbaarheid van de inburgeringsplichtige en diens startpositie over een langere periode in kaart te brengen. Daarnaast kan een voortraject de begeleider wat uitgebreider de tijd geven om iemand goed te leren kennen. Maar hoe richt je dit voortraject in? Waar moet je rekening mee houden? Met voorbeelden van verschillende kleine en grote gemeenten laten we de mogelijkheden zien.
10 september 2025
Snelle inburgering door cultuursensitief werken en vroege signalering van evt psychische problemen
van
12:50
tot
13:50
sessienr.
31
Indiener:
Migration Inc. en ARQ Centrum '45
Sprekers:
Y. Lassooy, Oprichter & director Migration-Inc. rainer, beleidsadviseur & intercultureel mediator, Sociaal verbinder
K. Heringa, Senior beleidsmedewerker Kenniscentrum Migratie
Inhoud:
Vluchtelingen hebben een verhoogd risico op psychische klachten, maar ervaren tegelijkertijd helaas vaak drempels naar tijdige en passende zorg. Door onze vroegtijdige aandacht voor geestelijke gezondheid en onze cultuursensitieve aanpak versterken ARQ Centrum ’45 en Migration Inc samen de veerkracht van Eritrese en Arabischtalige nieuwkomers in een unieke samenwerking. Zo bieden we statushouders de tools om eerder te kunnen participeren, zodat zij eerder een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. En zo voorkomen we de noodzaak tot zwaardere, duurdere zorg in een later stadium. In deze sessie geven we een inkijkje in hoe we dit doen en wat we voor gemeenten, zorginstellingen en andere instanties kunnen doen.
10 september 2025
De potentie van online tweedetaal-verwerving
van
12:50
tot
14:20
sessienr.
32
Sprekers/trainers:
Drs. Yaël Latuny, Adviseur ITTA UvA BVl
Drs. Loeka van der Kooij, Adviseur ITTA UvA BV
Inhoud:
Kunnen online lessen een oplossing bieden voor het NT2-docententekort? Kunnen ze een vroege start in het AZC bieden? Zorgen ze voor flexibiliteit in lestijden en afstanden tot leslocaties?
In het najaar van 2023 heeft ITTA in opdracht van het Ministerie van SZW een onderzoek uitgevoerd naar de potentie van online (tweedetaal)leren. De aanleiding voor het onderzoek was dat SZW op zoek is naar mogelijkheden voor online leren vanwege het tekort aan NT2-docenten en het toenemend aantal inburgeraars. Bovendien was SZW op zoek naar mogelijkheden voor een vroege start binnen het AZC en flexibiliteit binnen de NT2-lessen, door bijvoorbeeld lestijden en afstand tot de leslocatie.
Tijdens de sessie presenteren we de aanbevelingen van ons onderzoek en gaan in gesprek met de deelnemers over de praktische haalbaarheid en wat er nodig zou zijn om online lessen wel te organiseren. We koppelen daarnaast succesfactoren van tweedetaalverwerving aan de mogelijkheden van online taalonderwijs.
10 september 2025
(Keynote sessie) Met het oog op morgen: psychische en lichamelijke gezondheid van statushouders
van
13:55
tot
14:55
sessienr.
35
Panelleden:
Line-up binnenkort zichtbaar
Inhoud:
Statushouders met psychische en lichamelijke klachten missen passende ondersteuning en houden ze van school. Het panel bespreekt welke doelen realistisch zijn voor wat betreft het startpunt, passende begeleiding, uitkering en een soepeler weg naar integratie.
10 september 2025
Hoe organiseer je primair onderwijs aan nieuwkomers in de regio vanuit een bestuursperspectief?
van
13:55
tot
14:55
sessienr.
38
Indiener:
LOWAN
Sprekers:
K. de Jonge, MSc RDO Master - Projectleider en adviseur nieuwkomersonderwijs LOWAN - PO-Raad - Bestuur, leiderschap & onderwijs
L. Verboeket, Landelijk adviseur nieuwkomers
Inhoud:
Tijdens deze lezing staat het bestuurs- en managementvraagstuk omtrent het onderwijs aan nieuwkomers in het Primair Onderwijs centraal. Lieke Verboeket en Karlijn de Jonge (beleidsadviseurs LOWAN-PO) delen informatie over wet- en regelgeving omtrent het onderwijs aan jonge nieuwkomers, wetenschappelijke inzichten over taalverwerving en best practices over het organiseren van onderwijs aan nieuwkomers. Deze lezing is een oproep tot regionale samenwerking en met uitstek geschikt voor beleidsadviseurs en wethouders die onderwijs in hun portefeuille hebben, onderwijsinstanties en overige stakeholders die betrokken zijn bij het onderwijs.
10 september 2025
Het inburgeringstraject in Vlaanderen
van
13:55
tot
16:00
sessienr.
42
Indiener(s):
Agentschap Integratie en Inburgering (AgII)
Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB)
Sprekers:
Elke Laforce, (AgII)
Kirsten Meeus, (AgII)
Tom De Bruyn, (ABB)
Inhoud:
De Vlaamse overheid vindt het belangrijk dat nieuwe burgers volop kunnen deelnemen aan de samenleving en biedt daarom een inburgeringstraject aan. Ontdek wie die nieuwe burgers zijn en hoe de overheid dit beleid vormgeeft en stuurt. De agentschappen Integratie en Inburgering werken dit beleid verder uit en begeleiden de inburgeraars op maat tijdens het inburgeringstraject. Aan de hand van 4 klantprofielen wordt u meegenomen in het inburgeringstraject van Vlaanderen. U maakt kennis met het trajectverloop van deze klanten vanaf aanmelding tot het behalen van het inburgeringsattest. We staan stil bij de geïntegreerde intake, de 4 pijlers van het traject en de trajectbegeleiding die hieraan verbonden is. U krijgt antwoord op vragen zoals: Wat is het doel van het inburgeringstraject? Uit wat bestaat dit traject? Hoe wordt er op maat gewerkt en gedifferentieerd volgens profiel? Wat is de meerwaarde voor de inburgeraar? Wat denkt hij of zij er zelf van? Ook luisteren we graag naar uw vragen zodat u zeker met heel wat inspiratie kunt vertrekken.
10 september 2025
Inburgering via de hoger onderwijs-route, terugblik na 2 jaar uitvoering
van
14:25
tot
16:00
sessienr.
43
Indiener:
Significant
Inhoud:
De onderwijsroute als inburgeringsroute wordt uitgevoerd sinds 2022. Hoe staan we ervoor? Wat gaat goed en wat gaat minder goed? Welke aanbevelingen kunnen doen voor de toekomst?
Het nieuwe inburgeringsstelsel is als een lerend stelsel gepresenteerd. De regelgeving voor de onderwijsroute, met het wettelijk in detail vastleggen van eindtermen, geeft duidelijkheid maar ook beperkingen, die niet altijd goed uitpakken. Na ruim 2 jaar uitvoering voor meer dan 30 gemeenten willen we – na een korte presentatie door de sprekers – plenair het gesprek aan gaan over ervaringen en uitdagingen, en voorstellen voor verbeteringen formuleren.
10 september 2025
Nederland migratiemagneet
van
13:55
tot
14:55
sessienr.
44
Indiener:
Jan van de Beek
Inhoud:
De omvangrijke immigratie is al een halve eeuw het meest splijtende thema in de Nederlandse samenleving. Ook de verkiezingen van november 2023 gingen vooral over asiel en migratie. Verreweg de meeste Nederlanders willen minder immigratie, maar in de praktijk wordt het volste land van het Europese continent steeds voller. Deze sessie behandelt cijfers, feiten en oplosssingen.
10 september 2025
De Wet inburgering 2021 in vogelvlucht
van
14:25
tot
15:55
sessienr.
45
Indiener:
Stimulanz
Sprekers:
Renée van der Burg, Adviseur Inburgering
Inhoud:
Stimulansz is een kennis- en adviesorganisatie die zich inzet voor een beter sociaal domein. We helpen professionals van gemeenten om hun dienstverlening aan inwoners te verbeteren. Dit doen we met onze juridische kennis, met diverse tools en met trainingen en opleidingen, onder andere op het gebied van inburgering. Wij geven tijdens de conferentie een korte training over de Wet inburgering 2021 in hoofdlijnen. Dit doen we vanuit een gedegen juridische kennis, met oog voor het te bereiken effect, en inzicht in de gemeentelijke uitvoeringspraktijk. We zijn denkers en doeners. We inspireren, adviseren en geven tegelijkertijd handvatten voor praktische en duurzame oplossingen. In deze sessie gaan we in het op wettelijk kader van de WI2021. Wat beoogt de wetgever met het nieuwe stelsel te bereiken, welke taken zijn er voor de gemeente, en wat doet DUO, hoe ziet het inburgeringstraject eruit?
10 september 2025
Inloopspreekuur LOWAN
van
15:00
tot
16:00
sessienr.
52
Begeleiders:
LOWAN
Inhoud:
Inloopsessies met ervaringsdeskundigen:
Heeft u vragen over de organisatie van het onderwijs aan nieuwkomers in de basisschoolleeftijd, wilt u casuïstiek bespreken over uw regio of sparren over verschillende toekomstperspectieven? Wees welkom tijdens deze inloopsessie waar beleidsadviseurs LOWAN-PO Lieke Verboeket en Karlijn de Jonge graag met u meedenken.
10 september 2025
Veerkrachtige statushouders
van
15:00
tot
16:00
sessienr.
58
Indiener:
ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum (ARQ Centrum ‘45)
Sprekers:
K. Heringa, Senior beleidsmedewerker Kenniscentrum Migratie
Inhoud:
Zodra vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen, komen ze als statushouder terecht in een gemeente. Daar moeten zij op eigen kracht inburgeren, wat niet altijd even makkelijk is. Vanwege de ervaringen in het land van herkomst, de reis en de vaak nog onzekere, nieuwe situatie hebben veel statushouders een verhoogde kans op psychische klachten. Daarnaast is de signalering van psychische klachten bij statushouders en toeleiding naar passende zorg al jaren een erkend probleem. Wat kunnen gemeenten er aan doen om statushouders eerder te laten participeren in de samenleving?
10 september 2025
Hoe de methode 'Alternative Ways' bijdraagt aan het leerplezier en het zelfvertrouwen in de nieuwe taal en omgeving van de trainer Kopiëren
van
15:00
tot
17:40
sessienr.
59
Indiener:
Storytelling Centre Amsterdam
Spreker/Trainer:
E.M. Streefkerk, aanjager en implementatiespecialist van Alternative Ways
Inhoud:
Word lachend wijzer en pas de methode direct toe in je werk als coach, docent of vrijwilliger. (Pas op: de workshop is net zo speels als de methode zelf!)
10 september 2025
(Keynote sessie) "Met het oog op morgen: toekomstbestendig asiel- en inburgeringsbeleid: hoe dan?"
van
16:40
tot
17:40
sessienr.
62
Panelleden:
- Uitgenodigd, line-up binnenkort zichtbaar
Inhoud:
Dr. Jan van de Beek, socioloog en wiskundige, schreef het boek Migratieland Nederland dat veel stof deed opwaaien in de media en bij zijn collega’s. Van de Beek stelt oorzaak en gevolg aan de orde, doet voorstellen voor oplossingen die het gevoel van een asielcrisis kunnen wegnemen en gaat in op vooraf ingezonden vragen.
10 september 2025
Sleutelpersonen rond de inburgering
van
16:40
tot
17:40
sessienr.
66
Sprekers/trainers:
Tamer Alalloush, senior adviseur Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen
Inhoud:
Sleutelpersonen vervullen een brugfunctie tussen nieuwkomers, (zorg)organisaties en gemeenten. Op veel plekken in het land spelen zij al een rol rond de inburgering. Bijvoorbeeld bij voorlichting, door nieuwkomers de weg te wijzen, of door de gemeente te adviseren over de begeleiding. In deze sessie hoor je meer over de rollen die sleutelpersonen kunnen spelen, en wat er komt kijken bij een goede samenwerking. Spreker Tamer Alalloush is senior adviseur bij Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen op het gebied van ervaringsdeskundigheid en de inzet van sleutelpersonen. Hiervoor was hij jaren werkzaam als actieonderzoeker en adviseur op het gebied van inburgering bij Open Embassy.
10 september 2025
Digitale toepassing van maatschappelijke oriëntatie
van
16:40
tot
17:40
sessienr.
69
Indieners:
Agentschap Integratie en Inburgering uit België (AgII)
Het Agentschap Binnenlands Bestuur uit België (ABB)
Sprekers:
Ester De Hauwere, (AgII)
Can Özkan, (AgII)
Inhoud:
-Infosessie over tot stand komen, voorwaarden, winsten en meerwaarde…
-Interactieve kennismaking
10 september 2025
Bepalen van de startpositie van de statushouder: hoe pak je dat aan en hoe verder?
van
16:40
tot
17:40
sessienr.
70
Begeleiders:
Remko van den Berg, Directeur, Psycholoog NIP, lid COTAN NOA-VU
Edwin van den Akker, Senior adviseur, Psycholoog NIP, Accountmanager NOA-VU
Nadia Kaniuk, Adviseur, Psycholoog NIP, Accountm. gemeenten NOA-VU
Inhoud:
‘Pfff, een assessment. Het is ingewikkeld en onpersoonlijk’, denken veel mensen nog steeds. Maar wist u dat een objectief assessment heel laagdrempelig kan zijn? Het kan zelfs meer diepgang creëren door ‘verborgen’ kwaliteiten van de statushouder zichtbaar te maken.
In deze workshop krijgt u te horen hoe u een assessment kunt inzetten voor het bepalen van de startpositie van de statushouder. We vertellen u over de voordelen van een objectieve meting voor de statushouder, uw team en uw organisatie. Ook lichten we toe hoe u met een assessment de voortgang van de statushouder kunt monitoren en het vervolg kunt vormgeven.
10 september 2025
Preventieve interventies mentale gezondheid
van
16:40
tot
17:40
sessienr.
71
Indiener:
ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum
Sprekers:
S. Abdullah, ervaringsdeskundige
K. Heringa, Senior beleidsmedewerker Kenniscentrum Migratie
Inhoud:
Inkijkje in Mind-Spring, psycho-educatie en vroegsignaleringsinstrument en in de 7ROSES Empowermentmethodiek – Versterken van Eigen Draagkracht bij Statushouders" Mind-Spring heeft als doel het ontstaan of verergeren van psychische klachten bij vluchtelingen te helpen voorkomen. Dit kan bijdragen aan een verbeterde integratie en participatie van statushouders en zo kunnen door vroegsignalering hogere zorgkosten worden voorkomen. Een belangrijke meerwaarde is de samenwerking tussen een peer educator (met vluchtelingenachtergrond) met een professional uit de regionale GGZ.
De 7ROSES-methodiek (Seven Recovery Oriented Survivor Empowerment Strategies) biedt een innovatieve, wetenschappelijk onderbouwde benadering om de veerkracht, zelfredzaamheid en sociale inbedding van statushouders te vergroten. Deze methodiek ondersteunt deelnemers bij het herstelproces na schokkende gebeurtenissen, door hen te helpen hun eigen draagkracht en autonomie te versterken. De workshop biedt deelnemers een verkennend inzicht in de flexibele opzet van Mind-Spring en van 7ROSES, waarbij wordt gewerkt met zeven centrale pijlers uit het CHIME+RS-model.
Doelgroep en Werkwijze:
Deze introductieworkshop is gericht op een breed scala aan professionals en beleidsmakers betrokken bij inburgering en maatschappelijke integratie. De sessie biedt waardevolle inzichten voor zowel uitvoerende zorgprofessionals zoals psychologen, sociaal werkers en maatschappelijk begeleiders, als beleidsadviseurs, ambtenaren en leidinggevenden die strategische keuzes maken rondom de ondersteuning van statushouders. De workshop geeft een overzicht van hoe het Mind-Spring programma en de 7ROSES-methodiek, met haar aanpasbare toolbox en focus op herstel, bijdragen aan veerkracht en een betekenisvolle rol in de samenleving.
Doel en Resultaat:
Na deelname hebben professionals en beleidsmakers een helder beeld van hoe Mind-Spring en 7ROSES inzetbaar zijn als ondersteuningstool voor statushouders binnen het inburgeringsproces.
10 september 2025
Prijsuitreiking en samenvatting van de dag
van
17:45
tot
18:25
sessienr.
75
Inhoud:
De vertegenwoordigers van de relevante instanties maken de winnaars van de ingediende abstracts bekend en reiken de prijzen worden uit. Vervolgens worden de conclusies van de gevoerde debatten samengevat en gepresenteerd.
11 september 2025
(Keynote sessie) "Met het oog op morgen: Inburgeren door de bril van inburgeraars"
van
10:35
tot
11:35
sessienr.
82
Spreker/ Panelleden:
E.M. Streefkerk, burgerinitiatiefnemer en ontwikkelaar van Vertel es - online taalcafé
Inhoud:
Burgerinitiatief 'Vertel es' organiseert een interactief online taalcafé met als thema verwachtingen en realiteit, succesverhalen en schrijnende gevallen.
11 september 2025
Inburgeren start al vanaf dag één: in asielzoeker locaties
van
10:35
tot
12:05
sessienr.
85
Indiener:
Wasbeer & Pauw
Inhoud:
Visie: inburgeren start al vanaf dag één: in asielzoeker locaties. Als je al vanaf dag 1 durft te investeren in een groep, in te zetten op verbinding met de stad, hoe zich dat op termijn terugbetaalt.
Onze aanpak in de praktijk: op de Emmastraat in Venlo en op grotere schaal nu ook in Eindhoven. Hoe dagbesteding in lijn met deze visie er uit ziet.
11 september 2025
Cultuur- en taal-specifieke huisartsgeneeskundige zorg voor alle internationals
van
10:35
tot
12:05
sessienr.
86
Indiener:
H4i Limburg
Inhoud:
Healthcare voor Internationals Limburg is de eerste [en enige ] huisartsenpraktijk voor internationals in Nederland, en ontvangt arbeidsmigranten, Oekrainse vluchtelingen en statushouders uit NoordLimburg en verre omgeving. Laagdrempelig, in eigen taal, en cultuurspecifiek. Daarnaast ligt nu ook de focus op dak- en thuislozen [samen met de vereniging voor straatdokters]. Groepen patiënten waarbij veel gemeenten moeite hebben gezondheidszorg te faciliteren. We ondersteunen nu ook de opstart in Tilburg en Westland van eensgelijke initiatieven.
11 september 2025
Handhaving in het inburgeringstraject
van
10:35
tot
12:05
sessienr.
88
Indiener:
Stimulanz
Sprekers:
Renée van der Burg, Adviseur Inburgering
Petra Gerritsen, Senior juridisch adviseur
Inhoud:
Stimulansz is een kennis- en adviesorganisatie die zich inzet voor een beter sociaal domein. We helpen professionals van gemeenten om hun dienstverlening aan inwoners te verbeteren. Dit doen we met onze juridische kennis, met diverse tools en met trainingen en opleidingen, onder andere op het gebied van inburgering. Wij geven tijdens de conferentie een korte training over handhaving en naleving in de inburgering. Dit doen we vanuit een gedegen juridische kennis, met oog voor het te bereiken effect, en inzicht in de gemeentelijke uitvoeringspraktijk. We zijn denkers en doeners. We inspireren, adviseren en geven tegelijkertijd handvatten voor praktische en duurzame oplossingen. In deze sessie gaan we in op handhavingsvraagstukken die kunnen spelen in het inburgeringstraject. Hoe ziet het wettelijk stelsel eruit, waar speelt samenloop met de Participatiewet en hoe zorg je dat handhaving bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen van de Wi2021?
11 september 2025
Maak werk van talent!
van
10:35
tot
11:35
sessienr.
89
Indiener:
Risse Groep
Inhoud:
Een fijne werkomgeving zorgt voor waardering en zelfvertrouwen en nodigt uit om nieuwe dingen te leren, grenzen te verleggen en yte integreren. Hoe kan er vanuit de unieke individuele drijfveren, dromen en talenten verbinding tussen mens en werk tot stand worden gebracht? In deze sessie gaat het om de zoektocht naar de best passende werkplek en mogelijkheden: vandaag, morgen en in de toekomst.
11 september 2025
B1 of toch A2? De rol van monitoring bij het afschalen in de B1-route.
van
10:35
tot
12:05
sessienr.
90
Indieners:
Bureau ICE
Werkvloertaal
Sprekers:
Frieda van den Hout, Projectleider Markt NT2
Susanne Hos-Stals, Onderwijsmanager
Inhoud:
In de nieuwe inburgeringswet WI 2021 kan de inburgeraar binnen de B1-route afschalen naar niveau A2. De presentatie gaat over de achtergrond, de formele eisen voor afschaling en de rol van monitoring van de taalontwikkeling. Taalschool Werkvloertaal laat zien hoe dit in de praktijk kan gaan en hoe toetsing daarbij een rol speelt. Tijdens de uitwisselingssessie is er ruimte voor verdieping en het delen van ervaringen vanuit de gemeente en het onderwijs.
11 september 2025
Onderzoeksresultaten van drie jaar nieuwe inburgeringswet in de gemeente Rotterdam - statushouders
van
10:35
tot
11:35
sessienr.
91
Sprekers:
dr. R. Damen, Erasmus University Rotterdam
A. Watzeels, OBI/ Gemeente Rotterdam
Inhoud:
onderzoeksresultaten van drie jaar nieuwe inburgeringswet in de gemeente Rotterdam’ door dr. Roxy Damen, Erasmus University Rotterdam).
Thematisch gepresenteerd in 2 sessies. Deze sessie betreft voornamelijk statushouders.
11 september 2025
Sleutelpersonen openen de deur naar een geslaagde inburgering
van
10:35
tot
11:35
sessienr.
92
Indiener:
Migration Inc. en Stadscoalitie
Sprekers:
Y. Lassooy, Oprichter & director Migration-Inc. rainer, beleidsadviseur & intercultureel mediator, Sociaal verbinder
E. van de Sande, Founding Director Stadscoalitie - Psychologist- Author - connects & transforms
Inhoud:
Inzet en toegevoegde waarde van rolmodellen en sleutelpersonen om de integratie te laten slagen.
11 september 2025
Maatwerk in het inburgeringstraject: de weg naar succes
van
13:10
tot
14:40
sessienr.
112
Indiener:
Stimulanz
Sprekers:
Renée van der Burg, Adviseur Inburgering
Petra Gerritsen, Senior juridisch adviseur
Bibian Ogier, Adviseur Inburgering
Inhoud:
Stimulansz is een kennis- en adviesorganisatie die zich inzet voor een beter sociaal domein. We helpen professionals van gemeenten om hun dienstverlening aan inwoners te verbeteren. Dit doen we met onze juridische kennis, met diverse tools en met trainingen en opleidingen, onder andere op het gebied van inburgering. Wij ondersteunen tijdens de conferentie graag professionals bij het ontdekken van de mogelijkheden voor maatwerk in het inburgeringstraject. Dit doen we vanuit een gedegen juridische kennis, met oog voor het te bereiken effect, en inzicht in de gemeentelijke uitvoeringspraktijk. We zijn denkers en doeners. We inspireren, adviseren en geven tegelijkertijd handvatten voor praktische en duurzame oplossingen.
11 september 2025
De nieuwe taaleis inburgering B1: wat is het verschil met niveau A2?
van
13:10
tot
14:40
sessienr.
114
Indiener:
Bureau ICE
Sprekers:
J. Richters, productmanager Overheid
S. Stiphout, toetsspecialist
Inhoud:
Sinds de invoer van de nieuwe inburgeringswet 2021 is het vereiste taalniveau verhoogd van A2 naar B1. Er is echter een mogelijkheid tot afschalen naar niveau A2. Maar wat houdt B1 eigenlijk in en wat is het verschil met A2? Wat is er extra voor nodig om van A2 naar B1 te komen?
In deze sessie maakt u kennis met de verschillende taalniveaus en krijgt u voorbeelden van opgaven voor de verschillende taalvaardigheden, waarbij u zelf gaat bepalen op welk niveau de verschillende opgaven liggen.
11 september 2025
(Keynote sessie) Met het oog op morgen: werk en integratie
van
13:40
tot
14:40
sessienr.
107
Panelleden:
Line-up binnenkort zichtbaar
Inhoud:
De thema's die tijdens dit debat ter sprake komen zijn de spagaat tussen werk en school vanuit het werkgeversperspectief, de taaleis van werkgevers, veilige arbeidsomstandigheden, integratie op de werkvloer, uitkering en vrijwilligerswerk. Deelnemers hebben de mogelijkheid om vooraf vragen en stellingen in te dienen.
11 september 2025
Uitvoering: Abstract presentaties
van
13:40
tot
14:40
sessienr.
108
Presenters en titels:
De door de jury geaccepteerde abstracts worden vooraf gepubliceerd op we website en in de Conference Guide die u bij aankomst krijgt uitgereikt. De juryleden blijven anoniem.
Inhoud:
Korte presentaties van onderzoeksresultaten en Best practices. Aansluitend aan iedere presentatie is er ruimte voor vragen en discussie. Abstracts worden ingediend aan de hand van 3 hoofdcategorien; Beleid, Uitvoering of Onderzoek en wetenschap. Binnen elke hoofdcategorie kan er op de onderwerpen "Juridisch", "De vluchteling", "Onderwijs 18+", "Overheid", "Veiligheid", "Werk", "Welzijn en zorg", "Jeugd en gezin" en "Integratie" abstracts worden ingediend.
11 september 2025
Nieuwkomersonderwijs gemeente Venlo van 4-27 jaar
van
13:40
tot
15:10
sessienr.
110
Indieners:
Intitiatief van PO, VO en MBO
Inhoud:
Een panelgesprek over het aanbod in gemeente Venlo van nieuwkomersonderwijs voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 – 27 jaar. Door een intensieve samenwerking tussen de verschillende onderwijsvormen valt er geen kind tussen wal en schip. Hierin gaan we uit van gelijke kansen voor ieder kind en staan taalverwerving, integratie en welzijn centraal. De sessie wordt ingevuld door mensen uit het onderwijs (PO, VO en MBO).
11 september 2025
Onderzoeksresultaten van drie jaar nieuwe inburgeringswet in de gemeente Rotterdam - gezinsmigranten
van
13:40
tot
14:40
sessienr.
115
Sprekers:
dr. R. Damen, Erasmus University Rotterdam
A. Watzeels, OBI/ Gemeente Rotterdam
Inhoud:
onderzoeksresultaten van drie jaar nieuwe inburgeringswet in de gemeente Rotterdam’ door dr. Roxy Damen, Erasmus University Rotterdam).
Thematisch gepresenteerd in 2 sessies. Deze sessie betreft voornamelijk gezinsmigranten.
11 september 2025
Hoe de methode 'Alternative Ways' bijdraagt aan het leerplezier en het zelfvertrouwen in de nieuwe taal en omgeving van de trainer
van
13:40
tot
16:20
sessienr.
116
Indiener:
Storytelling Centre Amsterdam
Spreker/Trainer:
E.M. Streefkerk, aanjager en implementatiespecialist van Alternative Ways
Inhoud:
Word lachend wijzer en pas de methode direct toe in je werk als coach, docent of vrijwilliger. (Pas op: de workshop is net zo speels als de methode zelf!)
11 september 2025
Onderzoek en wetenschap: Abstract presentaties
van
15:20
tot
16:20
sessienr.
120
Presenters en titels:
De door de jury geaccepteerde abstracts worden vooraf gepubliceerd op we website en in de Conference Guide die u bij aankomst krijgt uitgereikt. De juryleden blijven anoniem.
Inhoud:
Korte presentaties van onderzoeksresultaten en Best practices. Aansluitend aan iedere presentatie is er ruimte voor vragen en discussie. Abstracts worden ingediend aan de hand van 3 hoofdcategorien; Beleid, Uitvoering of Onderzoek en wetenschap. Binnen elke hoofdcategorie kan er op de onderwerpen "Juridisch", "De vluchteling", "Onderwijs 18+", "Overheid", "Veiligheid", "Werk", "Welzijn en zorg", "Jeugd en gezin" en "Integratie" abstracts worden ingediend.
11 september 2025
Voorschakeltraject van inburgeraars richting mbo
van
15:20
tot
16:20
sessienr.
125
Sprekers:
E. Kluijtmans, Regiocoördinator Noord Limburg
K. Orbon, Projectleider Schakeltraject
Inhoud:
Het voorschakeltraject voor statushouders, in samenwerking met gemeenten, Gilde Educatie en Gilde opleiding beroepsonderwijs. Middels dit voorschakeltraject hebben statushouders, bovenop hun taaleducatie, ondersteuning gekregen bij studie-, digitale- en beroepsvaardigheden. Dit heeft ertoe geleid dat alle kandidaten succesvol aan een beroepsopleiding kunnen beginnen of aan het werk zijn gegaan.
11 september 2025
Van nieuwkomer tot inwoner én collega bij Onze Loods
van
15:20
tot
16:20
sessienr.
127
Indieners:
Onze Loods & partners
Sprekers/trainers:
Imke Verbruggen, Projectleider Onze Loods
& partners
Inhoud:
Meedoen in de maatschappij en financiële stabiliteit zijn fundamentele voorwaarden voor een gelukkig en gezond bestaan. Om mensen waarvoor meedoen niet vanzelfsprekend is toch die kans te bieden hebben we in 2022 Onze Loods geopend. Onze Loods is een centrale plek waar diverse activiteiten zoals een inloop, dagbesteding, het leren van de Nederlandse taal en (beschut) werk in de nabijheid van inwoners worden georganiseerd. Op dit moment weten per week 270 unieke bezoekers Onze Loods te vinden. Het integreren van statushouders staat binnen Onze Loods ook centraal; met een sterke nadruk op de combinatie van het leren van taal en participatie naar werk. Sinds maart 2024 hebben we een Doorstroomvoorziening voor statushouders georganiseerd, gekoppeld aan onze gemeente of aan naburige gemeenten zoals Beesel, Peel en Maas, of Venlo. Voor onze statushouders streven we ernaar om hen snel te laten starten met het inburgeringsprogramma en te ondersteunen bij de stap naar duurzaam betaald werk. We hanteren een 5-stappenplan (Kennismaking - Oriëntatie - Activering - Matching - Uitstroom), waarbij we samenwerken met partners van Onze Loods en andere lokale projecten die gericht zijn op het trainen van (beroeps)vaardigheden en het verkleinen van de afstand naar werk.
11 september 2025
Werk is de beste vorm van inburgering
van
15:20
tot
16:20
sessienr.
128
Indiener:
BMC
Sessievoorzitters:
B. Peterse
L. van Berkel
Inhoud:
De taal leren op een zo hoog mogelijk niveau en meedoen, liefst door middel van betaald werk. Dit vormt het uitgangspunt van de Wet inburgering 2021. Inmiddels kunnen we drie jaar na de invoering terugkijken naar de eerste resultaten. Verschillende onderzoeken laten zien dat trajecten die taal en (vrijwilligers)werk combineren moeilijk vorm krijgen en dat de vroege start in het azc ook zijn belemmeringen kent. Onbedoeld krijgen statushouders te maken met elkaar opvolgende fasen die uit afwachten bestaan en niet uit meedoen en participeren. Hier liggen verschillende op elkaar ingrijpende en samenhangende oorzaken aan ten grondslag.
In deze sessie gaan we daarom het gesprek aan over hoe als gemeente zelf regie te nemen door vanuit arbeidsmarktperspectief naar de asiel- en migratie keten te kijken. Wat kan wel? En als je dit perspectief neemt, welke keuzes maak je dan? Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten we zien hoe je dat nu al doet, maar ook waar in de huidige wet- en regelgeving belemmeringen zitten als je werk als vertrekpunt voor inburgering neemt.
Toelichting:
1) Uw keuzes kunt u aangeven bij uw inschrijving. Om in te schrijven zie de pagina 'Deelnemen', of klik hier.
2) Dag/tijdstip van sessies kan nog aangepast worden, 10 dagen voor aanvang van de conferentie krijgt u hiervoor een reminder om uw sessies deelname nogmaals te controleren en naar wens aan te passen.
Events

9 september 2025:
Limburgs welkomstbuffet
De conferentie start in de avond van 9 september vanaf 17:00 uur met koffie en thee.
Na de ontvangst kunt u genieten van een welkomstbuffet met een Limburgse knipoog op de Expo foyer.
Hier kunt u op een informele manier al kennis maken met alle partners die deelnemen aan de Conferentie.

9 september 2025:
Opening Conferentie
De opening van de conferentie begint om 19:00 uur.
Deze openingsavond vooraf aan de conferentie biedt de mogelijkheid om de dag van te voren al informeel kennis te maken met alle aanwezige partijen.
Ook neemt u hier deel aan een drietal debatten over actuele onderwerpen.
Na een goede nachtrust kan de conferentie de volgende dag vroeg beginnen, zodat er zo veel mogelijk tijd is voor alle individuele inbreng vanuit het land.

10 september 2025:
Conference Dinner
U kunt op de avond van woensdag 10 september 2025 deelnemen aan het Conference Dinner inclusief aperitief.
In een ontspannen en aangename sfeer is er ruimte om elkaar in een informele sfeer te spreken en hierbij te genieten van de keukens uit de landen van herkomst, Nederland en Vlaanderen.
Vanzelfsprekend wordt er rekening gehouden met uw dieetwensen.
U verzekert zich van deelname door in te schrijven aan de hand van één van de deelname-arrangementen.